Čajot a kozí sýr

Čajot (tropická kedlubna) – jedná se o víceletou tropickou popínavou zeleninu z čeledi tykvovitých. Prapůvod čajotu je v Mexiku, kde ho pěstovali již staří Aztékové. V současnosti se pěstuje v teplých oblastech po celém světě.

Čajot můžeme jíst syrový, vařený nebo sterilizovaný. Chutná jako kedlubna, ale je lahodnější, jemnější a nesmrdí.

Obsahuje sodík, draslík, vlákninu, cukr, bílkoviny, minerální látky – vápník, železo, hořčík a vitamíny – C, B6.

Kozí sýr – zdravá přírodní delikatesa. Čerstvý prospívá organismu v případě zdravotních potíží. Lék to sice není, ale je to podpůrný prostředek pro zdraví. Není nad domácí kozí sýr, který je vyrobený s láskou. Mám to velké štěstí, že takový sýr mám přímo z domácí farmy ze Žlutav.

Kozí sýr je dietnější, lehce stravitelný a obsahuje jen zhruba 60 % tuků co sýr z mléka kravského.

Je bohatý na vápník, vitamíny A a B2, draslík a proteiny. Podporuje spalování tuků, myšlení a je plný antioxidantů.

Zeleninový salát s kozím sýrem

Ingredience: čajot, červená řepa, cuketa, sůl a kozí sýr

Příprava jídla: Řepu a cuketu nastrouhám, čajot nakrájím na tenké plátky. Ochutím a pokladu kozím sýrem.

Zeleninové pyré s kozím sýrem

Ingredience: čajot, červená řepa, sůl a kozí sýr

Příprava jídla: Vše rozmixuju, dochutím a je hotové vynikající pyré s kozím sýrem.