Červená řepa

Jak ve zkratce popsat všechny klady této dost opomíjené zeleniny, není možné. Tak to vezmu pěkně od začátku. Pro svoje léčivé účinky byla hojně využívána již v Babylónii a ve starém Římě. Používali jak listy, tak bulvu. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila postupně na celý evropský kontinent.

Červená řepa je zdravá díky látkám, které obsahuje a pomáhá tak zvyšovat odolnost našeho organismu.  Nejlepší účinky na zdraví má syrová řepa. Léčivé účinky šťávy povzbuzují metabolismus, krevní oběh, onemocnění vysokým krevním tlakem, poruchách jater, ledvin. Má močopudné účinky. Prospívá tvorbě červených krvinek, je tedy vhodná při chudokrevnosti. Využít ji můžeme také při tak častých potížích, jako jsou chřipka, angína a nachlazení.

Pektiny nám pomáhají při trávení, snižuje se množství škodlivého cholesterolu a navíc se pročišťují střeva. K dobrému čištění střev je dobré vypít každý den asi 150 mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, kterou si můžeme doplnit o šťávu z jablek. Naše tělesná schránka bude šťastná za tento nápoj.

Pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s rakovinou. Je nutné dodat, že jde jen o doplněk k hlavní léčebné kůře, pouze konzumace řepy bohužel nestačí. Kdo si musí dávat při konzumaci šťávy pozor, jsou diabetici. Důvodem je obsah vyššího množství sacharidů.

Nejvhodnější je zpracovávat bulvy maximálně o průměru osm centimetrů. Při tepelném zpracování ji před vařením nebo pečením neloupeme, aby neztrácela svou životodárnou šťávu.

Červená řepa obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu, důležitý antioxidant betanin. Minerální látky – vápník, hořčík, železo, sodík, draslík. Vitamíny – karoten neboli „áčko,“ B, C.

Závěrem malý, ale důležitý dovětek. Nic se nemá přehánět, protože dobré – zdravé, se pak promění v nebezpečné – nežádoucí. Tak je to i s konzumací červené řepy. Jak se říká „všeho s mírou“.

Fresch z červené řepy a avokáda.

Nápoj Fresch / Smoothie piju ráno a na lačno. Tím si nastartuju metabolismus na celý den a současně posílím imunitu. Pije se na zdraví, tak ho nepiju sama, ale s Milanem.

Mezi potraviny s detoxikačními vlastnostmi patří nejčastěji avokádo, červená řepa, brokolice, kapusta, česnek, zelí, zázvor, grep, citrony a řeřicha. Ale určitě si může každý udělat nápoj z toho co má rád.

Na dvě sklenice dávám: Avokádo, červenou řepu, půlku jablka, kousek zázvoru, čtyři lžičky kokosového oleje, petrželovou nať, řapík a trochu vody.

Pyré z červené řepy a avokáda s kozím sýrem

Ingredience: červená řepa, kozí sýr, avokádo, sůl, česnek a olivový olej

Příprava jídla: Nachystanou řepu nakrájím na menší kousky, přidám nakrájené avokádo, sůl, trochu česneku, olej, vodu, vše rozmixuju. Před podáním trochu přihřeju.

Teplé pyré dám na talíř, pokladu plátky slaného kozího sýru. Vše si ještě posypu nastrouhaným kozím sýrem.

Jehněčí maso na houbách se zelím z červené řepy

Ingredience: jehněčí maso, červená řepa, cibule, houby, sůl, kmín a olivový olej

Příprava jídla: Maso nakrájím na kostky, osolím, zaliju olivovým olejem a nechám naležet nejlépe přes noc.

Na pánvičce jsem osmažila cibulku, maso, podlila a přidala houby. Dusila pěkně do měkka.

Příloha? Upečenou řepu jsem nastrouhala, hodila na rozpálenou cibulku, přisolila, trošku kmínu a hotovo.