Cuketa

Sekaná

Ingredience: cuketa, předem pečená červená řepa, avokádo, vegan sýr, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, čerstvá petrželová nať, vajíčka a trochu oleje

Příprava jídla: Cibulku osmažím na oleji lehce do růžova, po vypnutí přidám rozmačkaný česnek se solí.

Do mísy nastrouhám hrubě cuketu, řepu. Jemně pak avokádo, česnek a sýr.

Vše dobře promíchat, přidat sůl, koření, posekanou nať, cibulku a vajíčka. Teď přijde nejdůležitější část, vnořit ruce do směsi a mačkat, míchat, a to důkladně a dlouho. Upečená sekaná vám to vrátí svou celistvostí a vyrovnanou chutí.

Po důkladném promíchání směs přendám do pečící mísy, kterou jsem vysypala nastrouhanými vlašskými ořechy. Posypala jsem i vrch sekané.

Sekanou peču na 180 stupňů v lehce předehřáté troubě odkrytou, aby se mohla vypařit voda, která je obsažena v cuketě a řepě. Po odpaření pak stačí na chvilku přikrýt alobalem a zapéct. Sekaná krásně drží tvar. Výborná je teplá i studená.

Zapečená cuketa s červenou čočkou

Ingredience: cuketa, červená čočka, kozí sýr, vajíčko, cibule, česnek, rozmarýn, roketa, sůl, pepř a olivový olej

Příprava jídla: Cuketu nakrájím na kolečka, přendám na plech, kde je už opečená cibulka s česnekem.

Vajíčka rozmíchám s nastrouhaným kozím sýrem, přeliju cuketové kolečka a posypu rozmarýnem.

Červená čočka, tedy než se uvaří, ale pořád se učím, tak už vím, že když do vody přidám citronovou šťávu, nebude ve výsledku žlutá. Jedlá ozdoba lístky rokety.