Jehněčí

Maso je považováno za jehněčí do třech měsíců, pak už je řazeno mezi skopové. Některé informační články také uvádí, že jehněčí je až do šesti měsíců. Maso je jemné, zdravé, netučné. Obsahuje bílkoviny, fosfor, vápník, železo a vitamíny skupiny B. 

Mé super jehněčí maso je z Valach, za které velmi děkuji Pavle a Staňovi.

Masíčko si vždy večer naložím do olivového oleje s kořením, na které mám zrovna chuť.

Jehněčí na česneku s brokolicovým pyré

Ingredience: jehněčí maso, brokolice, salát, česnek, sůl, pepř a olivový olej

Příprava jídla: Naložené jehněčí v olivovém oleji, soli a česneku jsem zprudka orestovala, lehce podlila vařící vodou a pozvolna peču v předehřáté troubě do měkka.

Brokolici nakrájím na menší kousky, vařím v osolené vodě do měkka. Scedím, (trochu vody si ponechám na přilití, pokud by bylo pyré moc husté), rozmixuji tyčovým mixérem. Na dochucení jsem přidala trošku pepře a muškátového ořechu.

Zeleninový salát je z rajčat, cibulky a římského salátu, vše nakrájené na kousky, osolené a pokapané olivovým olejem.

Jehněčí kýta se zelím z čajotu

Ingredience: jehněčí kýta, čajot, česnek, tymián, ořechy, sůl, pepř a olivový olej

Příprava jídla: Jehněčí stokrát jinak a stále výborné. Naloženou jehněčí kýtu v olivovém oleji s tymiánem, česnekem a ořechy, peču v předehřáté troubě. V průběhu polévám a podlévám.

Příloha rychlé zelí z čajotu. Nastrouhám, osolím a stačí jen chvilku vařit.

Jehněčí nudličky na rozmarýnu se skleněnými nudlemi

Ingredience: jehněčí maso, cibule, zelené fazolky, skleněné nudle, sůl, pepř, rozmarýn a olivový olej

Příprava jídla: Jehněčí maso jsem nakrájela na větší nudličky, promíchala s rozmarýnem, špetkou pepře, soli a trochou olivového oleje. Směs jsem nechala přes noc naležet.

Další den jsem masovou směs osmažila na rozpáleném oleji a přidala cibulku. Promíchám a pod pokličkou dusím do měkka. Před dokončením dochutím. Tentokrát jsem přidala zelené fazolky.

Uvařené a opečené skleněné nudle jsou rychlou a chutnou přílohou.

Pečené jehněčí s řapíkem a skleněnými nudlemi

Ingredience: jehněčí maso, skleněné nudle, cibulka, sůl, pepř, řapík a olivový olej

Příprava jídla: Maso jsem orestovala, pak přidala cibulku a ještě chvilku restovala. Poté jsem podlila vřelou vodou (malé množství), přidala nasekaný řapík a ani ne hodinu pekla v předehřáté troubě.

Skleněné nudle jsem uvařila v osolené vodě a opekla na pánvičce.