Kuře a kachna

Domácí drůbež dělíme na hrabavou – kuřata, pulardy, slepice, kapouny, krůty, krocany, perličky a vodní – kachny, husy. A podle barvy masa na bělomasé – krocany, kuřata, pulardy, kapouny, slepice, kohouty a červenomasé – perličky, kachny, husy, holuby.

Maso obsahuje 15 – 22 % bílkovin, má vysoký obsah podkožního tuku. Minerální látky – železo, vápník, fosfor, draslík a vitamíny skupiny A, B.

Kuřecí stehno s hranolky z cukety

Ingredience: kuřecí stehno, cuketa, cibulka, česnek, sůl, mletá červená paprika, „máslo“ a olivový olej

Příprava jídla: Kuřecí stehno osolím, potřu česnekem, posypu lehce mletou červenou paprikou a pokladu „máslem“. Dám na plech, podliji a zasypu krájenou cibulkou. Během pečení stehýnko polévám šťávou. Když je skoro hotové přidám nasolené cuketové hranolky a společně dopeču.

Kuřecí stehno na másle a cuketě s pohankou

Ingredience: kuřecí stehno, cuketa, pohanka, sůl, česnek, cibulka, „máslo“ a olivový olej

Příprava jídla: Maso potřu česnekem rozetřeným se solí a zprudka opeču z obou stran. Pak přidám nakrájenou cibulku a cuketu, opět chvilku společně opeču, aby se chutě propojily. Podliju nejlépe vývarem, přidám plátky „másla“ a dám péct. Patnáct minut před koncem pečení si připravím pohanku. 

Kuřecí prsa s červenou čočkou

Ingredience: kuřecí prsa, červená čočka, římský salát, rajčata, cibulka, česnek, sůl, pepř a olivový olej

Příprava jídla: Maso nakrájím na nudličky, osolím, opepřím a nechám aspoň dvě hodiny naležet. Mezitím si nachystám cibulku s česnekem. Následně opražím maso, přidám česnek, cibulku a ještě opeču. Podliju buď vývarem (to je lepší varianta), když není tak vřelou vodou. Dodělám do měkka.

Zvlášť si uvařím červenou čočku, kterou pořádně propláchnu. Pak vložím do hrnce, podliju, vařím zhruba plus mínus 15 minut. Hotové jídlo si naservíruju a ozdobím. Troška římského salátu a pár rajčat udělá radost oku i chuti.