Pohanka

Základ je vybrat tu správnou pohanku, hlavně pro ty, kdo s pohankou teprve začínají. Je lépe vybrat pohanku světlejší barvy a mechanicky loupanou, ta nemá onu vůni, pro kterou ji lidé nemají rádi.

Tuto „vůni“ má pohanka, která je vyloupaná vysokým teplem. Tím se ničí, nejen některé cenné látky, ale také vzniká ona pachuť, má tmavší hnědou barvu.

Aby v pohance zůstaly všechny důležité látky, rutin, bílkoviny, vitamíny, vlákniny, tak ji nikdy nevaříme. Jen propláchneme, zalijeme lehce přesolenou vařící vodou a necháme 15 – 20 minut pod pokličkou nabobtnat do měkka (asi na půl hrnku pohanky jeden hrnek vody).

Pohankové rizoto s jehněčím masem

Ingredience: jehněčí maso, pohanka, cibule, rajčata, římský salát, sůl a olivový olej

Příprava jídla: Do měkké pohanky zamícháme opečené maso na kousíčky, podle chuti si můžete přidat zeleninu a sýr.

Moje rizoto je jen s cibulkou, masem, posypané rajčátky a salátem. Chuť i vůně je úžasná.

Pohankový salát s kuřecím masem a rajčaty

Ingredience: pohanka, kuřecí maso, rajčata, cibulka, pepř a sůl

Příprava jídla: Vařené kuřecí kousky promíchám s pohankou, dochutím solí a pepřem.

Nakonec už jen pro svěží chuť přidám rajčátka.