Co je vlastně Bio? Pro každého asi něco jiného, móda, zdravý styl, atd.. Pro mne, je to návrat ke kořenům, do dětství. Pozdě, ale vlastně nikdy není pozdě udělat něco pro sebe a své zdraví. Vzpomínám na krásný čas strávený u babičky a dědy na Valašských kotárech v Lidečku a na Slovácku ve Vřesovicích. Ještě dnes cítím vůni ohně a čerstvě vykopaných erteplí-brambor, které jsme si zahrabali do popele a čekali, až budou krásně upečené. A co teprve uvařené, zalité smetanou od naší kravičky Babušky, posypané pažitkou. Mńam, hned bych si dala. A další dobroty, ať už z pole, z chléva, králíkárny nebo ze dvora od slepiček. Ale dost snění, je čas na návrat do reality.

K návratu ke kořenům a zdravé výživě mě vrátila až nemoc. To je hold tak, když člověk nenaslouchá signálům své tělesné schránky. Nechá se strhnout hektickou dobou a pocitem, že musí všechno zvládnout sám. Pak dělá a dělá, neumí vypnout do doby, než tělo prostě vypne samo. Takže mé tělo se naštvalo a řeklo si dost. K uzdravení těla i duše je potřeba důkladná očista. Očista ducha, ale hlavně těla od chemie, toxických látek a jiných „vymožeností“, které jsou přidávány do všech věcí kolem nás. Cestu a směr mně ukázali děti. I rodič musí umět naslouchat a nechat si poradit od dětí. Děkuji Mili, Hani, Karoli a Leni.
Proč kuchařka?
Protože kdybych uměla psát básně, tak vydám sbírku básní.
Moji potomci mi říkají „…že když už doma hongám nohama, tak ať se něčím bavím a najdu si nějakou smysluplnou činnost…“. Tak jsem se tedy rozhodla, že zdokumentuji jídla, která si vařím. Ať vidí, že i zdravé je vynikající.
Děkuji bráškovi za motivaci, inspiraci a nápad vše „hodit“ na papír.
Kuchařka je tedy v podstatě upravená rodinná e-mailová korespondence. Kapitoly jsou e-maily s recepty jídel, které jsem si postupně vařila z dostupných surovin. Proto nemá žádné uspořádání, systém a skladbu (jako polévky, hlavní jídla atd.). Věřím, že se budete bavit, inspirovat, nebo se smíchy popadat za břicho a prstem si ťukat na čelo.