Úvod

Co je vlastně Bio? Pro každého asi něco jiného, móda, zdravý styl, atd.. Pro mne, je to návrat ke kořenům, do dětství. Pozdě, ale vlastně nikdy není pozdě udělat něco pro sebe a své zdraví. Vzpomínám na krásný čas strávený u babičky a dědy na Valašských kotárech v Lidečku a na Slovácku ve Vřesovicích. Ještě dnes cítím vůni ohně a čerstvě vykopaných erteplí-brambor, které jsme si zahrabali do popele a čekali, až budou krásně upečené. A co teprve uvařené, zalité smetanou od naší kravičky Babušky, posypané pažitkou. Mńam, hned bych si dala. A další dobroty, ať už z pole, z chléva, králíkárny nebo ze dvora od slepiček. Ale dost snění, je čas na návrat do reality.

K návratu ke kořenům a zdravé výživě mě vrátila až nemoc. To je hold tak, když člověk nenaslouchá signálům své tělesné schránky. Nechá se strhnout hektickou dobou a pocitem, že musí všechno zvládnout sám. Pak dělá a dělá, neumí vypnout do doby, než tělo prostě vypne samo. Takže mé tělo se naštvalo a řeklo si dost. K uzdravení těla i duše je potřeba důkladná očista. Očista ducha, ale hlavně těla od chemie, toxických látek a jiných „vymožeností“, které jsou přidávány do všech věcí kolem nás. Cestu a směr mně ukázali děti. I rodič musí umět naslouchat a nechat si poradit od dětí. Děkuji Mili, Hani, Karoli a Leni.

Proč kuchařka?

Protože kdybych uměla psát básně, tak vydám sbírku básní.

Moji potomci mi říkají „…že když už doma hongám nohama, tak ať se něčím bavím a najdu si nějakou smysluplnou činnost…“. Tak jsem se tedy rozhodla, že zdokumentuji jídla, která si vařím. Ať vidí, že i zdravé je vynikající.

Děkuji bráškovi za motivaci, inspiraci a nápad vše „hodit“ na papír.

Kuchařka je tedy v podstatě upravená rodinná e-mailová korespondence. Kapitoly jsou e-maily s recepty jídel, které jsem si postupně vařila z dostupných surovin. Proto nemá žádné uspořádání, systém a skladbu (jako polévky, hlavní jídla atd.). Věřím, že se budete bavit, inspirovat, nebo se smíchy popadat za břicho a prstem si ťukat na čelo.